Femke Markus verslaat sterke Julia Kopecký in Volta NXT Classic!


De Volta NXT Classic 2024 voor vrouwen is gewonnen door Femke Markus. De 27-jarige Nederlandse van SD Worx-Protime rekende na een spannende finale – in een sprint – af met de bijzonder sterke Julia Kopecký. Een ploeggenote van Markus, Niamh Fisher-Black, kwam als derde over de streep.
Op zaterdag 30 maart 2024 kwamen niet alleen de mannen in actie voor de Volta NXT Classic. Ook de vrouwen reden een aantal grote lokale ronden rondom Eijsden, Gronsveld, Sint Geertruid en Mesch om vervolgens op de lokale finaleronde van de mannen te finishen. Goed voor een wedstrijd van 119 kilometer, met de Savelsbosweg en Moerslag als beklimmingen waarop het verschil kon worden gemaakt.
De Volta NXT Classic voor vrouwen is slechts een nationale wedstrijd, maar toch stonden er met Blanka Kata VasNiamh Fisher-BlackLonneke UnekenMarie Schreiber (SD-Worx Protime), Lore De Schepper (AG Insurance-Soudal NXTG) en Quinty Schoens (VolkerWessels) wel wat interessante namen op de deelnemerslijst. Eén ding was duidelijk: SD-Worx Protime was met afstand de sterkste ploeg aan het vertrek.

Kaf van het koren
In de vrouwenkoers werd het kaf al snel van het koren gescheiden en daar was SD-Worx Protime grotendeels verantwoordelijk voor. De Nederlandse formatie trok meerdere keren door in de spits van de koers, waardoor het peloton stevig werd uitgedund. Wat heet: met nog vijftig kilometer te gaan leken nog maar tien rensters in aanmerking te komen voor de overwinning.

SD Worx-Protime verkeerde in een zeer luxueuze situatie, de Nederlandse formatie zat met meerdere rensters in de kopgroep, maar ook rensters als Sofie van Rooijen, Quinty Schoens (VolkerWessels) en Julia Kopecký (AG Insurance-Soudal NXTG) hadden de eerste slag overleefd. Die laatste deed meer dan overleven: de 19-jarige Tsjechische uit Leiden koos met nog goed veertig kilometer te gaan zelfs voor de aanval.

Twee tegen één
Kopecký trok bijzonder hard door op een van de vele hellingen en slechts één renster bleek in staat om te volgen: de voor SD Worx-Protime uitkomende Femke Markus. De twee overgebleven koploopsters vonden elkaar in hun vlucht naar voren, terwijl er in de achtervolgende groep vooral werd afgestopt en naar elkaar gekeken. Hierdoor liep de voorsprong van Kopecký en Markus alleen maar verder op.
En toch wist één renster nog terug te keren vanuit de achtergrond: Niamh Fisher-Black wist in de laatste twintig kilometer het gat te dichten op de twee koploopsters. Zo had SD Worx-Protime weer twee rensters vooraan en zat Kopecký plots in een lastig parket. Fisher-Black en Markus probeerden in de daaropvolgende kilometers om beurten te demarreren, maar een bijzonder sterke Kopecký was niet van plan om zomaar te plooien.

Van aanvallen naar sprinten
Markus leek met een aanval op goed zes kilometer van de finish even de koers naar zich toe te trekken, maar ook deze versnelling werd door Kopecký vakkundig geneutraliseerd. In de laatste drie kilometer werd er niet meer aangevallen. SD Worx-Protime besloot het over een andere boeg te gooien en met Markus te gokken op de sprint. Fisher-Black reed – als modelploegmaat – een strak tempo richting de laatste kilometer.
Kopecký en Markus zouden het vervolgens gaan uitmaken voor de overwinning. Kopecký wist als eerste de laatste bocht aan te snijden, maar bleek op de lichtjes oplopende, met kasseien bezaaide Diepstraat, geen partij voor Markus. Die laatste kwam er al vrij snel over en won uiteindelijk afgetekend de sprint, voor Kopecký. Fisher-Black kwam als derde over de streep.

Contact

Withuisveld 8
6226 NV Maastricht
+31 (0)43 203 00 15
info@voltanxtclassic.nl

Wil je door ons op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen rondom de Volta NXT Classic? Klik dan op onderstaande button om je aan te melden voor de nieuwsbrief.

Stichting Hel van het Mergelland

NL03RABO0167885952 
BTW Nr: NL855587787B01
KvK: 41076931

REGLEMENT
PRIVACY & COOKIE STATEMENT